054-225-7705
המגדל הלבן 2, רמלה

המידע האישי שלך בסכנה!

בעשורים האחרונים, ובייחוד בזה האחרון, המידע עבר שינוי משמעותי, המכונה בידי רבים "המהפכה הדיגיטלית". מסמכים, תמונות, מוזיקה – כל אלה קיימים עדיין בצורתם הפיזית, אך חלק ניכר מהם כבר קיבל צורה דיגיטלית. למען האמת, סביר להניח שרוב המסמכים והתמונות שנוצרו בעשור האחרון לא קיבלו ייצוג פיזי כלל (מלבד זה שעל מסך המחשב).

קיימים המון מכשירים העובדים בצורה כזו או אחרת עם מדיה דיגיטלית. מצלמות דיגיטליות מצלמות תמונות, נגני מוזיקה משמיעים שירים, ו"הקורא" של אמזון מציג על גבי המסך המתקדם שלו ספרים ועיתונים. אך עם זאת, הרכיב המרכזי, המנצח על תזמורת המדיה הדיגיטלית הזאת, הוא המחשב האישי. שהרי הוא הרכיב בו אנו מרכזים את כל המידע שלנו. הוא גם הכי גמיש בהצגה של המידע למשתמש, ויודע לעבוד עם כל סוג של מידע.

אך התפקיד החשוב הזה של ריכוז המידע והשמירה שלו דורש אחריות רבה. שכן כבר לא מדובר במידע גנרי, כזה שניתן להשיג שוב אם ילך לאיבוד. כיום, מדובר במידע, שלפחות במקרה של תמונות ומסמכים, סביר להניח שהינו יחיד במינו. האם ניתן לסמוך על המחשב האישי שלנו שישמור על המידע הזה בצורה אמינה מספיק?

מה יכול לפגוע במידע במחשב?

קיימות שתי סיבות עיקריות לפגיעה במידע בכונן הקשיח: פגיעה תוכנתית במידע עצמו (לדוגמא, על ידי תוכנות זדוניות), ופגיעה פיזית בכונן הקשיח. שתי הסיבות נפוצות במידה דומה.

פגיעה פיזית בכונן הקשיח מתרחשת בדרך כלל בעקבות אספקה לא תקינה של חשמל. קפיצות פתאומיות במתח נובעות, לדוגמא, מספק מתח חלש, אשר עובד על גבול היכולת שלו. לחילופין, קפיצת מתח עלולה לקרות בעת סערה, כאשר ברק פוגע בגג הבית. הדבר גורם לזרם אדיר ברשת החשמל הביתית, ומסתיים, ככלל, בפקקי חשמל קופצים. אך לפני כן, הזרם עלול לפגוע במכשירי חשמל דולקים, ולשרוף אותם.

כמו כן, כונן קשיח מתבלה עם הזמן, פשוט בעקבות שימוש יומיומי. אך בלאי כזה מתרחש בצורה הדרגתית, ולכן ניתן לשים לב לבעיות בכונן הרבה לפני שחלק משמעותי של המידע נהרס.

בסופו של יום, כל עוד הכונן לא נהרס כליל (באירוע רציני כמו שריפה), גם אם לא ניתן לגשת למידע בדרך הרגילה, קיימות מעבדות מיוחדות אשר מתמחות בשחזור מידע מכוננים קשיחים. רמת ההצלחה של מעבדות אלה גבוהה מאוד, אך עלות השירותים שלהם לא נמוכה כלל. לכן, על אף שאפשרות זו לשחזור מידע שאבד קיימת בתור פתרון חירום, רצוי מאוד להמנע מלהגיע למצב שבו שירותי שחזור כאלה דרושים.

הגורם העיקרי לפגיעה במידע עצמו הוא תוכנות זדוניות. בעבר, היו וירוסים שהמטרה שלהם הייתה לפגוע במידע של המשתמש ללא כל סיבה נראית לעין. הוירוסים היו סוג של פעולה ונדליסטית בעולם המחשבים. וירוסים כאלה עדיין קיימים בעולם, אך תפוצתם נמוכה.

בשנים האחרונות, במקום וירוסים "ונדליסטיים" כאלה, הופיע זן חדש של התקפות על המידע האישי של המשתמשים: וירוסים חדשים אלה לוקחים את המידע של המשתמש בתור בן ערובה, ודורשים תשלום כספי בתמורה. האיום על המידע מגיע בצורות שונות: יש וירוסים המודיעים על קיומם במחשב ומאיימים למחוק את המידע אחרי פרק זמן מסוים. אחרים מצפינים את המידע של המשתמש בהצפנה חזקה מאוד, ודורשים תשלום על המפתח שיפתח את ההצפנה. המקרה השני מסוכן בהרבה, שכן המידע כבר נפגע, והסיכוי לשחזר אותו ללא תשלום הכופר לכותב הוירוסים נמוך ביותר.

כיצד ניתן לשמור על המידע?

כפי שראינו, המידע חשוף למגוון סכנות, פיזיות ותוכנתיות, בהימצאו על הכונן הקשיח. לכן, הדרך הפשוטה והטובה ביותר לשמור עליו היא גיבוי חיצוני (גיבוי חיצוני הוא כזה שבו המידע מועבר לנשא חיצוני כלשהו).

הגיבוי החיצוני הבסיסי ביותר הוא צריבת המידע על דיסקים. הסכנות בפניהן עומד המידע לאחר שנצרב על דיסק הן בעיקר מפגעים פיזיים, כגון שריפה. עם זאת, יש לזכור כי דיסקים צרובים מתבלים עם הזמן. נהוג לחשוב שדיסק טוב מסוגל לשמור מידע במשך כמאה שנים. עם זאת, זוהי הערכה שלא נבדקה עדיין, ובכל מקרה מבוססת על בדיקות בתנאי מעבדה אופטימליים. מה גם, שהגיבוי לא תמיד מתבצע על דיסקים איכותיים, ואמינותם של דיסקים זולים עלולה להיות נמוכה יותר. בשורה התחתונה, זוהי דרך פשוטה לגיבוי, אך היא לוקחת יחסית הרבה זמן, ואמינותה לאורך שנים מוטלת בספק.

גיבוי נוסף הוא גיבוי על כונן קשיח חיצוני. אמנם גם לדיסק קשיח בלאי טבעי ואורך חיים קצר יותר אפילו מזה של הדיסקים האופטיים, אך התהליך פשוט בהרבה. בנוסף, מכיוון שמדובר בכונן קשיח בודד אשר משמש לכל הגיבויים, ניתן להחליפו כל כמה שנים בכונן חדש. בתנאים כאלה, הסכנה העיקרית העומדת בפני המידע המגובה היא פיזית בלבד.

חשוב לציין, כי עבור שתי הדרכים לעיל, שיפור משמעותי יהיה שכפול המידע המגובה, ומיקום של שני הגיבויים במקומות פיזיים שונים ומרוחקים זה מזה (כגון שתי ערים שונות, או אף שתי מדינות שונות). הדבר מוריד למינימום את הסיכוי ששני הגיבויים ייפגעו מאסון טבע כלשהו בו זמנית.

הדרך הטובה ביותר לגיבוי היא שימוש בשירותי גיבוי חיצוניים של חברות, שבדרך כלל מציעות את שירותיהן באינטרנט. שירות גיבוי כזה, בהנחה שמיושם על ידי חברה בעלת מוניטין של אמינות, חוסכת ללקוח הרבה כאב ראש שקשור לגיבויים. זאת מכיוון שיש לחברה סביבה מוכנה ואופטימלית לשמירת מידע לאורך זמן. כך הלקוח מקבל גיבוי אמין יותר מגיבוי ביתי, ובפחות זמן ועבודה. כמובן שבצד השני של משוואה זו נמצא המחיר, אשר בטווח הרחוק גבוה יותר ממחירו של דיסק קשיח חיצוני.

לסיכום, המידע האישי שלנו, השמור על המחשב האישי, הוא בדרך כלל יחיד במינו, ולכן אובדן שלו הוא בלתי הפיך. מסיבה זו, רצוי לגבות את המידע, לפחות באחת הדרכים המוצעות לעיל, וכך למנוע את אובדנו במידה ומשהו קורה לכונן הקשיח במחשב.

כתיבת תגובה

לייעוץ חינם מלאו פרטים 👇

Contact Us sidebar

דברו איתי בוואטסאפ
Scan the code