054-225-7705
המגדל הלבן 2, רמלה

חשיבות תחזוקה נכונה של מחשב

כולנו מודעים לחשיבות התחזוקה של הרכב האישי שלנו. אי הקפדה על טיפולים שותפים גובה מאיתנו מחיר, החל מירידת ערכו של רכב שלא טופל כראוי, וכלה בבעיות שונות, אשר היו יכולות להימנע אילו הרכב טופל כמו שצריך ובזמן. בדומה לרכב, כך גם למחשב האישי דרושה תחזוקה שותפת וראויה. בהיעדר תחזוקה שכזו, המחשב יתחיל מהר מאוד לסבול משלל בעיות אשר ישפיעו על ביצועיו ואמינותו.

נקיון הדיסק הקשיח

בעת עבודה שותפת, על התוכנות ומערכת ההפעלה לשמור לעיתים קבצים זמניים על המחשב. קבצים אלה חשובים, בדרך כלל, להרצה הנוכחית של תוכנה ספציפית, ולא ניתן לאחסנם בזכרון הפנימי של המחשב. עם זאת, בהרצה הבאה של התוכנה, לקבצים כאלה כבר לא תהיה שום משמעות, וקיומם מיותר לחלוטין. קבצים "מיותמים" כאלה מופיעים על המחשב מסיבות שונות. לעיתים, מפתח התוכנה לא דואג להסיר קבצים כאלה לאחר סגירת התוכנה. במקרים אחרים, התוכנה אמנם מסירה את הקבצים האלה בעת סגירה תקינה, אך במידה וקורסת באמצע העבודה – הקבצים נשארים במקום.

על כל פנים, מחיקת הקבצים הזמניים היא פעולה פשוטה וחשובה. היא דואגת לניצול יעיל יותר של הכונן הקשיח על ידי מחיקת מידע מיותר, ולכן כדאי לחזור עליה כפעם בשבוע. קבצים זמניים עלולים להישמר במגוון מקומות, אך המיקום הנפוץ ביותר הוא תיקיית הקבצים הזמניים של מערכת ההפעלה, בשם TEMP, המיועדת במיוחד לשמירת קבצים זמניים. סביר להניח שכל קובץ שנמצא בתיקייה זו אינו קריטי ומחיקתו לא תפגע בפעילות המחשב.

נוסף על מחיקת הקבצים הזמניים מתיקיית ה-TEMP, ניתן לשמור על שטח פנוי מירבי על ידי נקיון זכרון המטמון של הדפדפן. בעת גלישה באינטרנט, הדפדפנים שומרים מידע מגוון מהאינטרנט כגון תמונות על הכונן הקשיח. בעת גלישה חוזרת לאתרים, במידה והמידע המבוקש כבר נמצא על המחשב, הוא אינו יורד שוב מהאינטרנט, וכך זמן הטעינה של העמוד נהיה קטן יותר ומהירות הגלישה מרגישה כגבוהה יותר. זהו פיצ'ר חשוב וחיובי של דפדפנים מודרנים. עם זאת, לחלק מהדפדפנים יש נטייה לנפח את זכרון המטמון ולמלא אותו במידע לא רלוונטי לכן, חשוב לנקות את זכרון המטמון של הדפדפן על בסיס קבוע. האפשרות לניקוי הזכרון נמצאת, בדרך כלל, בהגדרות הדפדפן.

הסרת תוכנות

ככלל, כאשר דרושה פונקציונליות חדשה כלשהי מהמחשב, המשתמש מתקין עליו את התוכנה הרלוונטית. בהרבה מקרים, הדרישה היא חד פעמית, והצורך בתוכנה נעלם כבר באותו יום. אך מעטים הם המשתמשים אשר דואגים להסיר תוכנות מיותרות שכאלה. הדבר גורם לניצול מיותר של הכונן הקשיח, וכן להאטה בגישה לרישום (רגיסטרי).

אי לכך, חשוב לדאוג ולהסיר תוכנות לא רלוונטיות מהמחשב. ניתן לבצע הסרה מרוכזת של תוכנות לא דרושות אחת לשבועיים. אך ההסרה צריכה להתבצע בצורה נכונה. כל התוכנות המגיעות עם אשף התקנה ניתנות להסרה מסודרת דרך רשימת התוכנות המותקנות של חלונות, הנמצאת בלוח הבקרה. ניתן גם להפעיל את אשף ההסרה של התוכנה ישרות מתפריט "התחל", אך מעבר על רשימת התוכנות המותקנות יקל על זיהוי כל התוכנות הלא דרושות שניתן להסיר ללא חשש.

אולם, במידה ולא מסירים את התוכנה בצורה מסודרת (זאת אומרת, על ידי מחיקה פשוטה של התיקיה אליה הותקנה), הדבר עלול להזיק יותר מלהועיל. זאת, מכיוון שיישארו קבצים וערכים ברגיסטרי, אשר לא משויכים, בעצם, לשום תוכנה קיימת במחשב, ולכן הימצאם על המחשב מיותר לחלוטין.

ניקוי הרגיסטרי

הרגיסטרי, או הרישום, הוא רכיב של מערכת החלונות, אשר מרכז את כלל ההגדרות של מערכת ההפעלה, וכן הגדרות ומידע אודות התוכנות השונות המותקנות על המחשב. זהו בסיס נתונים של המון ערכים, וביצועים אופטימליים עבורו חשובים במיוחד, מכיוון שמערכת ההפעלה ניגשת לערכים אלה בתכיפות רבה.

קיימות סיבות שונות הגורמות להאטה בביצועי הרישום. לדוגמא, תוכנות אשר הוסרו בצורה סדירה, או שתוכנת ההסרה שלהם לא טובה מספיק, עלולות להשאיר אחריהן הגדרות רגיסטרי "יתומות". מעבר לכך, בצורה דומה עלולים להיווצר ברגיסטרי ערכים המצביעים על קבצים לא קיימים. הדבר מאט עוד יותר את המחשב, כי מערכת ההפעלה עלולה לבזבז זמן על נסיונות חוזרים ונשנים לגשת לקבצים אלה.

נוסף לכך, הרגיסטרי עם הזמן מתחיל לסבול מקיטוע, ז"א אי רציפות של מידע. כמו כל מידע אשר נמצא על הכונן הקשיח, גם המידע הרגיסטרי רצוי שיהיה רציף. עקב קריאות וכתיבות הרבות הנעשות ברגיסטרי בגלל טבע תפקידו, הרישום נהיה מקוטע ולא רציף עם הזמן.

קיימות תוכנות הסורקות את הרגיסטרי, ומוצאות את כל המפתחות המיותרים ו"מיותמים", ומוחקות אותן. בדרך כלל, תוכנות כאלה המטפלות ברגיסטרי יודעות גם לבצע איחוי (תהליך הפוך מתהליך הקיטוע). חשוב להריץ תוכנות כאלה על בסיס קבוע של פעם-פעמיים בחודש.

מה אם המחשב מזוהם מדי?

לעתים אנשים נזכרים בכך שעליהם לתחזק את המחשב מאוחר מדי. בדרך כלל, בשלב זה המערכת כבר מתאפיינת בעבודה ממש איטית, במקום פנוי מועט, וחוסר רצון מובהק לבצע את מבוקשו של המשתמש.

אך אפילו בשלב כזה, עדיין לא מאוחר לנסות ולנקות את המחשב בצורה יסודית. כל התוכנות המוזכרות לעיל יודעות לעבוד גם עם מחשבים מזוהמים להפליא, אם כי כמובן לא ניתן לצפות מהן לפתור את הבעיות מיד ובאופן מושלם.

אם הרצת התוכנות לתחזוקת מחשב לא עוזרת (או לא עוזרת מספיק), כדאי לפנות לטכנאי מוסמך אשר יוכל לבצע עבודת ניקיון יסודית יותר, ולהיפטר מעודפי מידע מיותרים שהתוכנות הנ"ל לא מעיזות לגעת בו.

במקרים דרסטיים במיוחד, אין מנוס מלבד לבצע התקנה מחדש של מערכת ההפעלה. במידה וזו הדרך הנבחרת, כדאי קודם כל לגבות את כל המידע האישי מהמחשב לכונן אחר. לאחר מכן ניתן להתקין מחדש את מערכת ההפעלה, ואם אתם לא בטוחים בעצמכם – תמיד ניתן לפנות לטכנאי מומחה לביצוע עבודה זו.

תגובה אחד

  1. אבי הגיב:

    שלום לצוות
    כל הכבוד לכם על הטקסט לביצוע תחזוקת מחשב וניקיונו.

    ברצוני ללמוד לבצע פירמוט למחשב(מקרה של תקלה)אני קורא טקסטים ורואה סרטונים ביוטיוב וקשה לי להבין בדיוק איך זה נעשה.
    האם אתם יכולים להדריך אותי צעד צעד כצעדי צב ???
    כל טוב ויום ניעם ושקט
    אבי

כתיבת תגובה

לייעוץ חינם מלאו פרטים 👇

Contact Us sidebar

דברו איתי בוואטסאפ
Scan the code